Mekaniker på egne hjul

En trafikkulykke i 1996 gjorde Ørjan Hovland lam fra livet og ned. Han nektet å gi opp drømmen om å bli bilmekaniker, men få hadde tro på den unge mannen.

I 2004 kom han i kontakt med Beredt, og få år senere var fagprøven bestått. Neste år, nærmere bestemt i mars, er det 20 år siden livet til åsabuen ble fullstendig snudd på hodet. Ørjan var 16 år da han som syklist ble påkjørt av en bil i Åsane.

– Jeg lå halvannen uke i respirator. I tillegg ble jeg lam fra livet og ned, forteller han.

35-åringen hadde startet på mekanisk grunnkurs da ulykken inntraff.

– Lærerne kom jevnlig innom sykehuset, slik at jeg fikk fullført skoleåret. Samtidig ble ikke bilmekanikeryrket sett på som det mest gunstige for en gutt i rullestol. Jeg ble derfor anbefalt å prøve meg på noe annet, sier han.

Jørn Sture, verksmester ved Beredt, og Ørjan Hovland (fremst) på verkstedet til Beredt på Storetveit. – Uten Beredt hadde jeg trolig vært ufør, men istedenfor har jeg fått oppfylt drømmen om å bli bilmekaniker, sier han.

Jørn Sture, verksmester ved Beredt, og Ørjan Hovland (fremst) på verkstedet til Beredt på Storetveit. – Uten Beredt hadde jeg trolig vært ufør, men istedenfor har jeg fått oppfylt drømmen om å bli bilmekaniker, sier han. Foto Nina Johnsen

Ga ikke opp drømmen
Hovland nektet å gi opp drømmen om å bli bilmekaniker. Etter flere år på skole og ulike tiltak gjennom Aetat ble han sendt til arbeidsrådgivningskontoret i Fyllingsdalen.

– Der kjente de til Beredt og deres bilverksted på Storetveit, sier han.

Mange var fremdeles usikre på om bilmekaniker var et yrke for en rullestolbruker, men Hovland fikk til slutt lov til å dra på besøk til attføringsbedriften høsten 2004. Noen måneder senere ble han tatt inn som lærling. Han motbeviste alle som tvilte, og i 2007 besto han fagprøven.

35-åringen arbeidet på verkstedet til Beredt frem til januar i år. Da begynte han som sertifisert teknisk leder og mekaniker hos Toyparts i Åsane. Nå har Hovland akkurat fått seg ny jobb på Espeland rekvisitasenter som kundemottaker og stedfortreder.

– Tiden på Beredt har hjulpet meg dit jeg er i dag med både utdannelse og jobb. Hvis jeg ikke hadde fått lærlingeplass hos dem i 2005, er det store sjanser for at jeg hadde blitt ung ufør, sier Hovland.

Sta og dyktig
Jørn Sture, verksmester hos Beredt, husker sin først dag på jobb i september 2006.

– Da lurte jeg på hva i alle dager en mann i rullestol gjorde på et bilverksted, sier han.

Skepsisen forsvant etter få dager, og Sture har kun positive ting å si om Hovland.

Ørjan Hovland havnet i rullestol etter en trafikkulykke i 1996. Han nektet å la dette stoppe ham fra å oppnå drømmen om å bli bilmekaniker.

Da Ørjan Hovland havnet i rullestol etter en trafikkulykke i 1996, nektet han å gi opp drømmen om å bli bilmekaniker. Foto Nina Johnsen

– Ørjan har vært en enorm ressurs. Han er faglig dyktig og flink med mennesker. Han har også inspirert andre her på huset med sin stå på-vilje, skryter verksmesteren.

Sture sier det er den sterke viljen og staheten til Hovland som har brakt ham dit han er i dag.

– Han har lært oss at med nok stahet og vilje kan alle bli akkurat det de ønsker, sier han.

Hovland forteller at han ble møtt med samme skepsis av stort sett alle kollegaene, men den forsvant alltid like raskt.

– Jeg har trivdes utrolig godt her på verkstedet. Det er en grunn til at jeg har arbeidet hos Beredt i så mange år, sier han.

Samtidig er målet til en attføringsbedrift å få alle på tiltak ut i det ordinære arbeidslivet, og der er Hovland i dag.

– Nå skal jeg ta fatt på min nye jobb i Espeland rekvisitasenter, sier han med et smil.

Sture setter pris på alt 35-åringen har bidratt med hos Beredt i rundt ti år, og han er glad for å kunne gratulere Hovland med ny jobb.

– Til dags dato er det ingen av dem som har gått ut herfra med fagbrev som ikke har fått seg jobb. Det er jeg stolt over, sier Jørn Sture.